Drents Museum – Maya’s: Heersers van het Regenwoud

Tentoonstelling: Maya’s: Heersers van het Regenwoud
Ontwerpbureau: Wouters Ontwerpers
Looptijd tentoonstelling: februari – september 2016
Looptijd bezoekersonderzoek: april – mei 2016

Over de casestudie

Over het museum
De focus van het Drents Museum ligt voornamelijk op archeologie – zowel gericht op Drenthe als internationaal. Haar kunstverzameling eert ze door afwisselende kunstexposities te organiseren. Daarbij is het haar missie om een blik op de wereld te tonen en de wereld een blik op Drenthe. Het museum is bekend van tentoonstellingen als The Mysterious Bog People (2004), Het terracotta leger van Xi’an (2008) en The Glasgow Boys (2015). Het museum trekt hoofdzakelijk bezoekers uit de Randstad (50%, 2016) en heeft op 21 februari 2017 haar miljoenste bezoeker mogen verwelkomen sinds de heropening in 2011.

Maya’s: Heersers van het Regenwoud
“Ik wil graag dat bezoekers weglopen met het idee dat zij weer iets heel erg moois in het Drents Museum hebben gezien. Ook hoop ik dat bezoekers meer waardering voor en kennis over de Maya’s hebben gekregen en dat ze zien dat de Maya’s verschillen van de Inca’s en de Azteken.” Dit is wat Vincent van Vlisteren voor ogen heeft met Maya’s: Heersers van het Regenwoud: niet alleen meer inzicht geven in de cultuur van de Maya’s, maar ook verwondering oproepen bij bezoekers. Ook bij Sanne Koch, medeverantwoordelijk voor de inhoud van de tentoonstelling, komen deze pijlers terug: “Ik hoop dat bezoekers eruit komen met het idee dat de Mayacultuur een hele bijzondere en complexe samenleving is, die ontzettend hoogontwikkeld was op het gebied van kunst (beeldhouwwerken) en een complex sociaal systeem had, en dat de huidige stereotyperingen die bestaan wat bijgesteld kunnen worden. Om dat over te brengen is een verhaal bedacht dat bezoekers thematisch door de inhoud leidt en hen nieuwsgierig maakt.” Ellen ter Hofstede, hoofd publiek, voegt nog de wens toe om bezoekers te verwonderen en te inspireren door extra aandacht te geven aan de vormgeving van de tentoonstelling. De tentoonstelling moet dus voldoen aan drie belangrijke pijlers: bezoekers iets leren (wie waren de Maya’s?), inspireren (anders nadenken over de Mayacultuur, meer informatie opzoeken) en emotioneel raken (verwondering, begrip).

Verhaal als leidende vorm
“Maar: sommige objecten hebben best wat uitleg nodig om ze te kunnen begrijpen”, vertelt Koch. Mede om die reden is gekozen voor een verhalende vorm, waarbij bezoekers ingeleid worden in de wereld van de Maya’s aan de hand van het ‘scheppingsverhaal’. Hierin wordt zowel de ontstaansgeschiedenis van de Maya’s uitgelegd als de relevantie van vier fasen van de Mayacultuur, te weten zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte. De tentoonstelling eindigt met de cruciale rol van mais binnen de Mayacultuur.

Het scheppingsverhaal wordt visueel ondersteund met afbeeldingen van het oerwoud, waarmee gerefereerd wordt aan de leefomgeving van de Maya’s. Het onderdeel van het scheppingsverhaal is op zo’n manier opgezet dat bezoekers nog niet kunnen zien wat er zich achter dit ‘oerwoud’ afspeelt. Hiermee wil het museum de nieuwsgierigheid van bezoekers opwekken.

Resultaten

De bezoekers zijn enthousiast over de tentoonstelling en beoordelen deze met (zeer) positieve cijfers, gemiddeld een 8,0. De vormgeving wekt de interesse van de bezoekers en nodigt uit om te ontdekken. Verder zijn de gevoelens die verbonden zijn aan de tentoonstelling vooral positief (‘vol verwondering’, ‘geïnspireerd’ en ‘krachtig’), waarmee de verwachtingen en wensen van het museum bevestigd worden. De woorden die men aan de tentoonstelling zelf koppelt zijn ‘leerzaam’, ‘mooi’ en ‘verrassend’. Bezoekers zijn zeer tevreden over de vormgeving, maar ervaren dit niet zozeer als ‘spannend’ of ‘mysterieus’.

Lees het hele rapport: Rapportage Drents Museum

Recommended Posts