Drents Museum – Maya’s: Heersers van het Regenwoud

Periode: januari 2015 – juli 2016
Projectleiding / conservator: Vincent van Vilsteren
Inhoud: Sanne Koch
Educatie: Tanja Annen
Marketing en communicatie: Paul Klarenbeek & Yvet de Boer
Managers publiekszaken: Ellen ter Hofstede

Introductie

Van 28 februari tot en met 4 september 2016 stonden in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op de Maya’s. De grote internationale archeologische tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud was een ontdekkingstocht door de fascinerende Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. De tentoonstelling gaf een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en richtte zich vooral op de schatten uit de periode 250 – 900 na Chr. Veel objecten die vanuit Midden-Amerika naar Assen kwamen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest. De spectaculaire vormgeving van de tentoonstelling – van dezelfde makers als van Het Terracotta Leger – is geïnspireerd op een Mayatempel.

Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat was de centrale vraag in de tentoonstelling, die alle lagen van de Mayasamenleving belichtte. Zo kwamen bijvoorbeeld de machtige Mayakoningen met hun pracht en praal aan bod, maar ook de boeren zonder wie de grote steden nooit tot ontwikkeling zouden zijn gekomen. Maïs speelt daarin een belangrijke rol en was voor de Maya’s van levensbelang.

Met die maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte – kwamen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan de orde: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.

Voor deze tentoonstelling heeft het Drents Museum nauw samengewerkt met het Historisches Museum der Pfalz in Speyer (Duitsland), waar de tentoonstelling tevens te zien was, en met de Duitse professor Nikolai Grube, een toonaangevend international expert op het gebied van de Maya cultuur en haar geschriften.

Meer lezen? Kijk dan hier.

Het ultieme doel dat het Drents Museum voor ogen had met deze tentoonstelling was om bezoekers te verrassen, verrijken en om hen meer te leren over de Mayacultuur. Om die reden is Marcel Wouters aangenomen om een bijzonder ontwerp te creëren dat het verhaal van de Mayacultuur zou kunnen dragen. Dit leidde tot een piramide in het midden van de tentoonstellingsruimte, waar vitrines gebouwd waren om de objecten tentoon te stellen. Bezoekers konden ‘in’ de piramide lopen en de rijkheid van de collectie bekijken.

Lees het volledige rapport hier: Rapportage Drents Museum

Tijdens dit onderzoek zijn verschillende methoden ingezet om data te verzamelen. Een kwalitatieve studie (fase 1) gaf meer inzicht in de doelen en aannames van de tentoonstellingsmakers. Hierna is een kwantitatieve studie opgezet – het bezoekersonderzoek – om meer te weten te komen over de totaalervaring van museumbezoekers.

De tentoonstelling werd met gemiddeld een 8 beoordeeld, wat vrij hoog is. Het tentoonstellingsontwerp stimuleerde bezoekers om de ruimte te ontdekken en bezoekers ervoeren verwondering, inspiratie en kracht nadat zij de tentoonstelling bezocht hadden. Museumbezoekers waren vooral geïnteresseerd in de objecten die men kon zien in de tentoonstelling; de minste aandacht ging uit naar de multimediale presentatie aangezien bezoekers niet direct doorhadden wat de meerwaarde van deze applicaties waren.

Het volledige rapport is hier te downloaden: Rapportage Drents Museum