Tropenmuseum Junior: ZieZo Marokko

Tentoonstelling: ZieZo Marokko
Ontwerpbureau: Kossmann.dejong
Looptijd tentoonstelling: oktober 2015 – maart 2019
Looptijd bezoekersonderzoek: april 2016

Over de casestudie

Over het Tropenmuseum
De objecten van het Tropenmuseum vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal en maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Ze vertellen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika: in het Tropenmuseum ontdekken bezoekers dat we ondanks onze verschillen, allemaal hetzelfde zijn: mens.

ZieZo Marokko
Zodra je de ruimte binnenkomt, waan je je in een andere wereld. Althans, dat is wat het Tropenmuseum Junior voor ogen heeft. Door letterlijk in het vliegtuig naar Marokko te stappen, moet de bezoeker het gevoel krijgen ‘op reis’ te gaan naar Marokko om de rijkdom en diversiteit van deze cultuur te ontdekken. “De huidige stereotyperingen rondom Marokko vragen namelijk om een ander verhaal”, zo valt te lezen in de inleiding van het definitierapport, waarin ZieZo Marokko nog Retourtje Marokko heet.

Luttele minuten na het ‘boarden’ staan de bezoekers ‘in Marokko’ en begint hun avontuur. De verhalen van vier bekende hoofdpersonen (Nasrdin Dchar, Fatima Essahsah, Esmaa Alariachi en Yousef Gnaoui) leiden de bezoekers door de straatjes van de tentoonstelling. Tijdens het bezoek maken zij kennis met één van deze verhalen. Het startpunt van zo’n verhaal is de gastenkamer, die door de hoofdpersonen zelf zijn ingericht. Hier worden bezoekers op een gastvrije manier ontvangen, maken zij kennis met hun hoofdpersonage en luisteren ze, onder het genot van een kopje Marokkaanse thee, naar het verhaal van dat personage.

ZieZo Marokko is geen standaard tentoonstelling. Je kunt als bezoeker niet zomaar binnen komen wandelen, maar moet een reservering maken (een vliegticket boeken) om de ruimte te bezoeken. Daarnaast is de ruimte niet altijd toegankelijk: families kunnen reserveren tijdens schoolvakanties en de weekenden, kinderen van 6 t/m 13 jaar kunnen daarnaast een aparte juniorreis (zonder ouders) bezoeken in diezelfde periode. Daarnaast is er een apart schoolprogramma. Doel van het gehele project is om bezoekers te inspireren en te laten zien dat er achter elk persoon een uniek verhaalt schuilt, ongeacht de achtergrond van deze persoon. Open staan voor deze verhalen, de wereld met een open blik verkennen en samen delen zijn daarbij belangrijke kernwaarden. In ZieZo Marokko wordt gekozen om Marokko als uitgangspunt te nemen, maar de boodschap reikt verder dan dat. In ons onderzoek is gekeken naar de manier waarop regulier bezoek – families – de tentoonstelling ervaren en hoe zij zich gedragen gedurende hun bezoek.

Resultaten

In totaal zijn 115 families bevraagd naar hun mening. Daarnaast zijn er 16 verschillende families in hun totale bezoek gevolgd. Uit de survey blijkt dat bezoekers enthousiast zijn over de tentoonstelling en beoordelen deze met een 8,3. De vormgeving spreekt erg aan en veel bezoekers spreken hun complimenten hierover uit. Ook hebben zij in de medina het gevoel in Marokko te zijn, waarmee de doelstelling van het projectteam behaald wordt. De vliegreis naar Marokko toe is vooral een leuke toevoeging (87%) en geeft bezoekers het gevoel op reis te gaan (81%).

Respondenten geven aan (zeer) tevreden te zijn over de educatieve waarde van de tentoonstelling en geven aan dat zij de tentoonstelling leerzaam vinden. Daarnaast is 91% van plan positief met anderen te praten over ZieZo Marokko (61% helemaal mee eens). Het nissenspel geeft de gezinnen meer inzicht in de Marokkaanse cultuur, hoewel dit wel vooral een leuke activiteit is.

Lees het hele rapport: Rapportage Tropenmuseum Junior

Recommended Posts